Reklamowe słodkości to niezwykle rozbudowana kategoria produktów. Poza czekoladami i cukierkami zalicza się do nich również lizaki. Tego typu wyroby różnić mogą się od siebie między innymi kształtem, smakiem oraz wielkością. Chętnie zajadają się nimi zarówno dzieci, jak i osoby dorosłe. Są to produkty niedrogie, a jednocześnie niezwykle skuteczne. Wykorzystać można je na wiele różnych sposobów – wręczając podczas rozmaitych wydarzeń branżowych takich, jak targi, sympozja czy konferencje lub dołączając do składanych przez klientów zamówień w charakterze miłego, bezpłatnego upominku zachęcającego do kolejnego zakupu. W jaki sposób przebiega produkcja takich słodkości? Oto kilka przydatnych informacji na ten temat.Aby przygotować lizaki reklamowe, niezbędne będą następujące składniki: 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki wody, 2 łyżki płynnego syropu kukurydzianego, 13 kropli ulubionego oleju aromatycznego oraz 12 patyczków.
Jak krok po kroku przyrządza się lizaki reklamowe? Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej patyczki w odstępach co około 10 centymetrów. Do garnka wlewamy wodę, syrop kukurydziany oraz wodę i podgrzewamy na średnim ogniu. Masę należy regularnie mieszać do momentu, aż cukier się nie rozpuści. Następnie zagotowujemy do osiągnięcia temperatury 160 stopni Celsjusza.
lizaki reklamowe zostawiamy do przestygnięcia. Kolejny etap to powolne dodanie do nich wybranego oleju, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę nanosimy na patyczki przy pomocy łyżki, tworząc plamę o szerokości około 5 centymetrów i wysokości 2 centymetrów. Zostawiamy do ostygnięcia i całkowitego stwardnienia, a następie bardzo delikatnie ściągamy papier. Gotowe lizaki owijamy folią spożywczą. Najlepiej przechowywać je w chłodnym miejscu. Decydując się na zakup gotowych produktów tego typu, warto zadbać o stosowne przygotowanie grafiki, która znajdować będzie się na ich powierzchni. Znaleźć może się tam nazwa marki, jej logo, slogan reklamowy oraz ciekawy, przykuwający wzrok nadruk.